Permakultur

Viste du om att man inte behöver gräva ned potatis för att den skall gro och om du vill slippa rensa ogräs så kan du låta en växt gro och när den blivit 5 cm så kan du täcka jorden runt den med torrt gräsklipp.
Det finns så många "natur-inspirerade" sätt att odla på.
Permakultur är ett odlingssystem som bygger på att man låter naturen sköta sig själv. Det är ett system som vi människor kan använda oss av för att få våran närmiljö att se ut som vi vill men ändå sköta sig själv.
Jag har aldrig tänkt på det men naturen skötte sig ju själv innan vi började sköta den. Om vi bara styr den i den riktning vi vill ha den utan några stora ingrepp, så som skövling och inplantering av en och samma gröda över ett stort område, så kan vi få den att ge oss det vi vill ha. Utan att vi behöver slita ihjäl oss.
En annan sak jag inte tänkt på är att naturen klarar att odla massvis med grödor utan att ploga jorden och utan att tilsätta konstgjorda gödningsmedel.  Jorden sköter sig själv och om vi går på den, gräver i den eller plogar den så stör vi microklimatet i jorden. Fokuoka hette en man som hade en del att säga om vår påverkan på microklimatet i jorden när vi sysslar med "konventionell odling"
Här finns ett litet youtube klipp som handlar om en kvinna som kombinerat Permakultur med Foukokas tankar.

Det finns så många "andra" sätt att odla på. Sätt som inte innebär att man kör en maskin över ett stort fält. Känner ni till några odlingsknep?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0